Aktivirane garancije za KAP

Bez autora
Apr 03 2012

Dojče banka uputila je Vladi Crne Gore formalno obavještenje o aktiviranju garancije, izdate za kredit odobren Kombinatu aluminijuma. Vlada do kraja sedmice mora isplatiti 23,4 miliona eura. Nakon što je menadžment KAP-a odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumijevao preuzimanje duga od strane Vlade, Dojče banka je prošle sedmice pokrenula preceduru ubrzane naplate cjelokupnog kredita od KAP-a. S obzirom na to da KAP nije, u ostavljenom roku od tri dana, izmirio ovu obavezu, stekli su se uslovi za aktiviranje garancije. Vlada, kao garant, izmiriće obavezu i u predviđenom roku, tj. do kraja tekuće sedmice, izvršiti isplatu po osnovu aktivirane garancije. Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona eura, od čega je 22 miliona eura glavnica, a 1,4 miliona eura dospjele kamate i ostali troškovi kredita.

Aktivirane garancije za KAPDojče banka uputila je Vladi Crne Gore formalno obavještenje o aktiviranju garancije, izdate za kredit odobren Kombinatu aluminijuma, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Vlada do kraja sedmice mora isplatiti 23,4 miliona eura. Nakon što je menadžment KAP-a odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumijevao preuzimanje duga od strane Vlade, Dojče banka je prošle sedmice pokrenula preceduru ubrzane naplate cjelokupnog kredita od KAP-a.

"S obzirom na to da KAP nije, u ostavljenom roku od tri dana, izmirio ovu obavezu, stekli su se uslovi za aktiviranje garancije. Vlada, kao garant, izmiriće obavezu i u predviđenom roku, tj. do kraja tekuće sedmice, izvršiti isplatu po osnovu aktivirane garancije. Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona eura, od čega je 22 miliona eura glavnica, a 1,4 miliona eura dospjele kamate i ostali troškovi kredita", objašnjeno je iz Ministarstva finansija.

Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbijeđena iz budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik